Kujdesi pas COVID-19: 6 gjërat që duhet të bëni pas shërimit nga koronavirusi

Kujdesi pas COVID-19: 6 gjërat që duhet të bëni pas shërimit nga koronavirusi

Pas infektimit me COVID-19, shumica e njerëzve formojnë antitrupa adekuat që i pengojnë ata të kontraktojnë përsëri virusin. Sidoqoftë, është një territor i panjohur për mjekët në mbarë botën, se sa mund të qëndrojë ai imunitet. Janë raportuar gjithashtu raste kur pacientët kishin përsëri koronavirusin e ri.

Më shumë në këtë mënyrë, për individët që janë në rrezik të lartë të riinfeksionit ose janë të moshuar ose nuk marrin masa të mjaftueshme parandaluese për të mbrojtur gjithashtu sistemin e tyre imunitar, gjë që e bën kujdesin pas COVID-19 të rëndësishëm për ta. Ndërsa ligjet standarde të qëndrimit të sigurt sugjerojnë që të gjithë të mbulojnë fytyrën me një maskë për fytyrën, të lajnë duart rregullisht dhe të praktikojnë distancimin shoqëror, një kujtesë se si të ruani mirëqenien tuaj nuk shkakton ndonjë dëm.

Kujdesi pas COVID-19: Këtu janë 6 gjërat që duhet të bëni pasi të jeni shëruar nga infeksioni koronavirus

1. Ushtrohuni vazhdimisht: Ushtrimi mund të jetë i mundimshëm në rast se jeni duke u rikuperuar dhe trupi juaj është i dobët, megjithatë, duke e sjellë gradualisht atë në orarin tuaj të përditshëm do t’ju bëjë të shëndetshëm fizikisht dhe mendërisht.

2. Kini një rutinë të ushqyerjes me vlera ushqyese: Një praktikë tjetër themelore është të keni një regjim ushqimor të pasur me lëndë ushqyese dhe plotësuese për të ndihmuar në përshpejtimin e rikuperimit. Koronavirusi e hap trupin ndaj një tone stresi dhe ilaçet gjithashtu mund të dobësojnë trupin tuaj. Disa pacientë përjetojnë gjithashtu ulje të pashpjegueshme të peshës ose shtim në peshë. Kështu, përpiquni të keni një regjim ushqimi të organizuar mirë të ngarkuar me produkte organike, perime, vezë dhe shpendë të sigurt për të kompensuar oreksin e humbur. Përpiquni të keni ushqim të gatuar dhe të thjeshtë për t’u përpunuar për trupin. Mbani në mend, trupi juaj mezi po përpiqet të kthehet në fuqinë e plotë. Mundohuni të mos mbingarkoni ose hani në mënyrë të padëshirueshme.

3. Punoni në kujtesën tuaj: Dihet se virusi dëmton qelizat tuaja të memories. Për të rifituar vëmendjen e humbur, aftësitë e të menduarit kognitiv dhe kujtesën, investoni një pjesë të kohës së ditëve tuaja në lojëra enigmash, lojëra kujtese dhe aktivitete që ju bëjnë të mendoni më shumë. Formuloni mënyra në të cilat mund të gjallëroni mendjen. Filloni me ato aktivitete që janë të realizueshme dhe sfidoni vazhdimisht veten për të ndërtuar mprehtësinë. Çelësi është duke ecur ngadalë, por duke arritur diçka për trurin tuaj çdo ditë.

4. Zvogëloni ritmin: Së pari, mos shpresoni të ktheheni në rutinën tuaj normale të jetës menjëherë pasi të ktheheni në shtëpi ose të testoni negativisht për virusin. Tani e tutje, jepini vetes kohë të mjaftueshme për të kaluar gradualisht në praktikën tuaj të vjetër të përditshme, duke marrë çdo ditë në një kohë. Mbani në mend, kohët e fundit jeni përballur me një sëmundje që ka sulmuar rëndë sistemin tuaj imunitar dhe është e zgjuar të futeni gradualisht në ushtrimet tuaja të vjetra, në vend që thjesht të zhyteni.

5. Përqendrohuni në sinjalet alarmante, nëse ka: Pavarësisht nëse është një dhimbje koke bezdisëse ose një episod lodhjeje, është thelbësore të përqendroheni në çdo shenjë të dukshme që trupi juaj nuk po e miraton situatën pas COVID. Qëndroni në kontakt të vazhdueshëm me mjekun tuaj të kujdesit parësor nëse shfaqen probleme të tilla në periudhën pas rikuperimit.

6. Krijoni hapësirë ​​për të tjerët në udhëtimin tuaj të rikuperimit: Kuptoni se keni nevojë për pushim për t’u ndjerë si vetvetja pasi të jeni të prekur nga COVID. Rrjedhimisht, kërkoni ndihmë në çdo moment që ju nevojitet, pasi do t’ju ndihmojë të racionalizoni nivelet tuaja të energjisë dhe të luftoni rraskapitjen. Pavarësisht nëse është duke blerë ushqim apo duke e përgatitur atë, pranoni se trupi juaj ka nevojë për mundësi të mjaftueshme për t’u rikuperuar. Pra, duke marrë ndihmë ose duke përfshirë dikë të afërt ndërsa jeni në rrugën tuaj të rimëkëmbjes është mjaft e dobishme për ju.

Ndërsa normalisht, një pacienti me COVID-19 në pjesën më të madhe i duhen 3 javë për t’u rikuperuar, studimet e reja kanë tërhequr vëmendjen ndaj atyre individëve që mund të kenë përjetuar ndikim në veshkat, mushkëritë dhe zemrën e tyre, shumë kohë pasi janë shëruar. Efekte të tjera të mundshme për një kohë të gjatë të COVID-19 janë kushtet neurologjike dhe çështjet e shëndetit mendor pasi studimet sugjerojnë se infeksioni gjithashtu mund të sulmojë qelizat e trurit dhe sistemin nervor. Ndërkohë që informacioni nuk ka shumë prova, ende inkurajohet pa mëdyshje që të ndiqni vazhdimisht këto gjashtë praktika për të mbajtur veten në formë.

Share this post