Shkencëtarët identifikojnë variantin e ri të COVID të quajtur “Deltakron”

Shkencëtarët identifikojnë variantin e ri të COVID të quajtur “Deltakron”

11 mars 2022 – Një variant i ri COVID-19 – i quajtur jozyrtarisht “Deltakron” sepse është një kombinim i varianteve Delta dhe Omicron – është zbuluar në një numër të vogël rastesh në Francë, Holandë dhe Danimarkë, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Për shkak se ka pak raste, shkencëtarët nuk dinë shumë për variantin, si për shembull sa lehtë përhapet dhe nëse shkakton sëmundje të rënda.

“Ne nuk kemi parë ndonjë ndryshim në epidemiologjinë me këtë rekombinant. Ne nuk kemi parë ndonjë ndryshim në ashpërsinë. Por ka shumë studime që janë duke u zhvilluar,” tha drejtuesja teknike e Organizatës Botërore të Shëndetësisë COVID-19, Maria Van Kerkhove, PhD, në. një konferencë shtypi.

Shkencëtarët e OBSH-së vunë re se varianti me siguri do të përhapet.

“Fatkeqësisht, ne presim të shohim rekombinantë sepse kjo është ajo që bëjnë viruset, ato ndryshojnë me kalimin e kohës,” tha Van Kerkhove. “Ne po shohim një nivel shumë intensiv të qarkullimit. Ne po shohim që ky virus infekton kafshët, me mundësinë e infektimit të njerëzve përsëri. Pra, përsëri, pandemia nuk ka përfunduar.”

Shkencëtarët janë gati të publikojnë një punim që thotë se rastet e Deltacron janë gjetur në Shtetet e Bashkuara, sipas USA Today, e cila thotë se tashmë e ka parë letrën që do të publikohet në faqen e internetit medRxiv.

Shkencëtarët në Helix, një laborator me bazë në Kaliforni, gjetën dy infeksione që përfshinin versione të ndryshme të Deltacron pasi renditën më shumë se 29,000 mostra pozitive të COVID të mbledhura në Shtetet e Bashkuara nga 22 nëntori 2021 deri më 13 shkurt 2022, tha gazeta.

Laboratori gjeti gjithashtu 20 infeksione të tjera që kishin të dy variantet Delta dhe Omicron, raportoi USA Today, me një rast me Delta, Omicron dhe Deltacron.

Shkencëtarët nuk po përdorin ende emrin Deltacron dhe OBSH nuk e ka klasifikuar atë “një variant shqetësues”, sepse ka kaq pak raste. Variantet e shqetësimit identifikohen me një shkronjë greke, si Delta ose Omicron.

“Fakti që nuk ka aq shumë, që edhe dy rastet që pamë ishin të ndryshme, sugjeron se ndoshta nuk do të ngrihet në një variant të nivelit të shqetësimit,” William Lee, PhD, zyrtari kryesor i shkencës në Helix. ka thënë për gazetën.

“Është vetëm një variant nëse prodhon një numër të madh rastesh,” tha William Hanage, PhD, një epidemiolog në Harvard T.H. Chan Shkolla e Shëndetit Publik. “Pra, jo, nëse nuk po shkakton shumë raste, njerëzit nuk duhet të shqetësohen.”

Burimet

USA Today: “Mund të ketë një variant të ri COVID, Deltacron. Ja çfarë dimë për të.”

Share this post